Ideasta appiin: Selviytymisopas, kun osaat bisneksen mutta et bittiä


Oletko herännyt keskellä yötä mielessäsi loistava bisnesidea? Sellainen, joka tarvitsisi vain ”yksinkertaisen” sovelluksen toimiakseen? Jos olet jo validoinut ideasi, ymmärrät asiakkaiden tarpeet ja uskot ratkaisusi toimivan – mutta koodaaminen on sinulle hepreaa – olet oikeassa paikassa. Käydään läpi, miten voit edistää ideaasi kustannustehokkaasti, vaikka softaosaaminen olisikin nollissa.


Moro!  Mun nimeni on Mikki. Olen yksi The Good Side Oy:n perustajista. Mä loin tän artikkelin tekoälyavusteisesti eräästä LinkedIn-keskustelusta. Mukavia lukuhetkiä.


 

Tervetuloa todellisuuteen

Ennen kuin syöksyt suin päin eteenpäin, on hyvä pysähtyä hetkeksi. Vaikka ideasi vaikuttaisi yksinkertaiselta, todellisuus on usein mutkikkaampi. Ohjelmistokehitys on luonteeltaan kokeilevaa, ja näennäisesti yksinkertaisetkin ideat voivat osoittautua yllättävän työläiksi toteuttaa. Älä siis hämmästy, jos homma osoittautuu odotettua hankalammaksi – se on ihan tavallista.

Vaihtoehtoja riittää – mikä sopii sinulle?

Ideasi eteenpäin viemiseen on monta tietä. Käydäänpä läpi muutama yleinen lähestymistapa:

1. Hiki ja kyyneleet -reitti

Tämä on perinteinen startup-polku. Perustat firman, haalit osaavia kumppaneita osakkaaksi (vaikkapa fullstack-koodarin ja suunnittelijan) ja valmistaudut 6-12 kuukauden rutistukseen. Todennäköisesti teette kahta duunia yhtä aikaa: päivätyötä, joka tuo leivän pöytään ja sit iltaisin sekä viikonloppuisin väännätte omaa projektia.

Tämä tie vaatii paljon sitoutumista ja energiaa, mutta voi olla todella palkitseva. Jos ideanne on huippu ja tiimi samaa tasoa, saatatte jopa houkutella alkuvaiheen sijoittajan, jonka avulla voitte keskittyä projektiin täysipäiväisesti.

2. Rahalla saa ja hevosella pääsee

Jos sinulla (tai lähipiirilläsi) on varaa sijoittaa projektiin, voit harkita kumppanuutta ohjelmistofirman kanssa. Tässä mallissa ostat ammattilaisten osaamisen ja resurssit käyttöösi.

Varaudu ohjaamaan kehitystyötä aktiivisesti ja tekemään päätöksiä ammattilaisten neuvojen pohjalta. Tämä lähestymistapa tuo mukanaan kokeneiden suunnittelijoiden, koodareiden ja muiden ammattilaisten osaamisen.

Entäs budjetti? Varaudu pistämään likoon vähintään 50 000 euroa saadaksesi jotain konkreettista aikaiseksi. Ei mikään pikkusumma, mutta realistinen arvio ammattimaisesti tehdyn sovelluksen kustannuksista.

3. Onnekkaan polku

Entä jos löytäisitkin huippuosaavan freelance-koodarin ja -suunnittelijan, jotka innostuisivat projektistasi? Tämä on harvinaista herkkua, mutta mahdollista. Freelancerien tuntihinta on usein edullisempi kuin yritysten, joten saatat säästää 20-30% kuluissa.

Älä kuitenkaan odota ihmeitä – varaudu silti laittamaan ainakin 30 000 – 40 000 euroa peliin ennen kuin ensimmäinen kaupallinen versio on kasassa.

4. Prototyyppi ensin

Jos et ole valmis sitoutumaan isoihin summiin heti kättelyssä, mieti prototyypin ja vaatimusmäärittelyn tilaamista suunnittelufirmalta. Näin saat konkreettisen työkalun ideasi testaamiseen ja jatkokehittämiseen.

Pääset liikkeelle pienemmällä alkusijoituksella (alle 10 000 euroa), mutta muista, että tämä ei vielä tuota valmista bisnestä. Se on kuitenkin mainio tapa kokeilla kepillä jäätä ja selvittää, onko ideasi oikeasti toteuttamiskelpoinen.

Laatu maksaa – älä odota ihmeitä

On tärkeää ymmärtää, ettei laadukas softa synny halvalla. Suomi on pieni markkina, ja osaavat tekijät tietävät arvonsa. Ne, jotka oikeasti osaavat hommansa, eivät ole halpoja.

Ole varuillasi, jos joku lupaa toteuttaa sovelluksesi murto-osalla ”normaalista” hinnasta. Usein tällaisissa tapauksissa joko aliarvioidaan projektin monimutkaisuus tai yritetään saada iso projekti näyttämään pieneltä.

MVP – taikasana vai sudenkuoppa?

Tulet varmasti törmäämään MVP-termiin (Minimum Viable Product). Se on hieno konsepti oikein ymmärrettynä, mutta valitettavan usein sitä käytetään väärin. MVP:n tarkoitus ei ole tehdä ”edes jotain” rahoillasi, vaan luoda pienin mahdollinen tuote, jolla voit testata tärkeimpiä oletuksiasi.

Pidä silmät auki, ettet päädy tilanteeseen, jossa ”MVP” on vain tekosyy tuottaa puolivalmis tuote, joka vaatii heti perään lisää rahaa.

Lue myös: Miksi MVP eli minimum viable product on menestyksen perusta

Miten tästä eteenpäin?

Loppujen lopuksi kyse on siitä, mikä lähestymistapa tuntuu sinusta parhaalta yrittäjänä. Jos olet valmis ottamaan isomman riskin, voit pistää ison summan likoon heti alkuun. Tässä tapauksessa kumppaniyrityksen valinta on elintärkeää.

Jos haluat kasata tiimin ympärillesi, etsi sopivia yhtiökumppaneita. Valitse heidät osaamisen ja henkilökemioiden perusteella. Jos saat mukaan jonkun, jolla on kokemusta SaaS-firman pystyttämisestä, olet jo pitkällä.

Jos kumpikaan näistä ei tunnu omalta, harkitse prototyypin rakentamista. Se antaa sinulle mahdollisuuden tutkia ideaasi syvemmin ilman massiivista alkusijoitusta.

Muista, että tämä on matka. Olipa valitsemasi polku mikä tahansa, varaudu oppimaan paljon matkan varrella. Sovelluksen kehittäminen on monimutkainen prosessi, mutta oikealla asenteella ja realistisilla odotuksilla voit kääntää ideasi menestyväksi bisnekseksi. Tsemppiä matkaan!

Mikki Aalto-Ylevä
040 869 8887
mikki@goodside.fi


UI/UX/UXR-palveluita, jotta asiakkaasi rakastuvat palveluihisi.

Jutellaanko lisää?

Parempien palveluiden puolesta

Suunnittelemme palveluita, joihin asiakkaasi rakastuvat.

Ota yhteyttä