Toukokuusta 2024 alkaen olen kirjoittanut UX-suunnittelun arvo nimistä mikroblogia LinkedIn-alustalle. Kesällä tein ensimmäisen koontipostauksen, johon kokosin datan postauksen tykkäyksistä, katselymääristä ja uniikeista lukijoista. Postaus nousikin suosituimmaksi blogikirjoituksesta kesä- ja heinäkuun ajaksi, joten ajattelin kirjoittaa siitä uudestaan ja tällä kertaa siitä näkökulmasta, että pohdin miksi tietyt aiheet kiinnostavat.
Valitsin syyniin viisi eniten huomiota saanutta postausta LinkedIn alustalta. Alla listaus postauksista sekä linkit LinkedIn-postauksiin.
1. eniten huomiota saanut postaus eli Käyttäjätutkimukset 🔍
✔️Impressions: 11040
✔️Unique Views: 6463
✔️Tykkäykset: 129
✔️Kommentit: 23
➡️ Postaus: https://lnkd.in/dWsX4e2m
Ihmiskeskeisen suunnittelun supervoima, joka ei oikeasti kiinnosta ketään
Olen ollut IT-alalla vuodesta 2017 saakka ja siitä asti työskennellyt UX-suunnittelijoiden kanssa. Korkeakoulusta ja N&N Groupin materiaaleista oppinsa saavan, ja ihmiskeskeiseen suunnitteluun, keskittyvä ammattiryhmä ovat vakuuttuneita käyttäjätutkimuksen merkityksestä. Usein liiketoimintajohto, ja mid-manager taso ei ole samaa mieltä.
Tuoteomistaja tietää parhaiten on sellainen ajatus ja asenne, johon moni suunnittelu käytännössä törmää. Tuolla kipuillaan paljon sitä, että UX-suunnittelijalle ei anneta budjettia ja vapautta tehdä sitä mitä ihmiskeskeiseksi tai käyttäjäkeskeiseksi suunnitteluksi kutsutaan.
Oli totuus mikä hyvänsä kuvittelen, että tämän vuoksi aihe kiinnostaa. Kaikkien mielestä tän tekeminen on käytännössä todella tärkeää mutta vain harva tätä oikeasti tekee. Tätä mekin koitamme ratkoa meidän UXR-tuotteistuksella. Myydään siis jatkuvaa käyttäjätutkimusta ja ammutaan markkina sitä niin täyteen kun vaan ikinä voi.
Aiheeseen liittyvät kirjoitukset Good Side blogissa:
- UXR eli User Experience Research
- Suosituimmat käyttäjätutkimusmenetelmät
- Käyttäjätestaus tekoälyllä – hyödyt verrattuna perinteiseen testaamiseen
- Käyttäjätestaus tekoälyn avulla
- Tekoälynatiivi käyttäjätutkimus modernisoi ihmiskeskeisen muotoilun
2. eniten huomiota saanut postaus eli Burgermenu 🍔
✔️Impressions: 10894
✔️Unique Views: 6736
✔️Tykkäykset: 51
✔️Kommentit: 51
➡️ Postaus: https://lnkd.in/dh9FiXsh
Koska kuka vaan voi olla suunnittelija – myös mainostoimisto!
Eniten tän postauksen tekemisessä aikoinaan jännitti se, että kuuluuko burgermenu edes UX-suunnittelijan tontille? Joojou design on universaalia eli suunnittelija voi suunnitella huonekaluja, pakkauksia, taideteoksia, soittimia, rakennuksia, äppejä tai ihan mitä vaan. Tottakaik se siis kuuluu UX-suunnittelu aiheeseen. Tai sitten ei.
Ongelma on siinä, että noi hampurilaisvalikot yhdistetään intuitiivisesti enemmän webbisivuihin eikä niinkään digitaalisten palveluiden, SaaS-palveluiden tai B2B-softien käyttäjäkokemukseen. Koskan meidän pääkohderyhmä on SaaS-yritykset niin haluaisin, että kontentti ja osaaminen yhdistyy nimenomaan tämän kohderyhmän tarpeisiin.
Eli yksinkertaistan tää postaus herätti kiinnotusta kahdesta syystä.
A) postauksessa oli kuva hampurilaisesti mikä tietenkin herättää tietotyötä tekevän mielekiinnon
B) siinä keskusteltiin aiheesta, johon monella oli sanottavaa – ei pelkästään UX-suunnittelijalla vaan laajasti myös web-designereilla
Aiheeseen liittyvät kirjoitukset Good Side blogissa:
3. eniten huomiota saanut postaus eli Jakob’s Law ♻️
✔️Impressions: 10532
✔️Unique Views: 6377
✔️Tykkäykset: 70
✔️Kommentit: 14
➡️ Postaus: https://lnkd.in/drpfy_re
Koska Nielsen niin sanoo
UX-lait ovat siinä mielessä erinomaisesti nimetty konsepti, että lait koskettavat kaikkia. Siinä tulee mukana sellainen virallinen klangi, joka antaa heti painoarvoa itse asialle. Toki vain silloin jos asia itsessään on esitetty asiayhteyteen sopivalla tavalla. Tämä postaus oli kiinnostava myös siksi, että siinä oli kohtalaisen helppo kansantajuistaa asiantuntijatyötä. Kun avaa lain sisällön niin kenellä tahansa on mahdollisuus ymmärtää minkä takia UX-suunnittelijan työ on asiantuntijatyötä ja miksi siitä kuuluu maksaa 130euroa/tunti.
Myös kuva postauksessa selkeästi auttaa asiantuntijasisällön jakamisessa. Tämäkin teksti on sellainen, että idea aukeaa lukijalle nopeasti kun edes hetkeksi pysähtyy lukemaan. Tässä postauksessa kuva oli erityisen toimiva koska siinä oli jokaiselle tuttu taskulaskin. Propsit kuvasta meidän co-founder Tuomakselle.
Aiheeseen liittyvät kirjoitukset Good Side blogissa:
4. eniten huomiota saanut postaus eli UX-kirjoittaminen ja microcopy 📝
✔️Impressions: 7775
✔️Unique Views: 4679
✔️Tykkäykset: 89
✔️Kommentit: 12
➡️ Postaus: https://lnkd.in/ddHrysW3
Niin pieni niche et kukaan ei puhu aiheesta
Mä tiedän tasan yhden tyypin, joka kutsuu itseään UX-kirjoittajaksi. Suomi on niin pieni maa, että microcopylle ja UX-kirjoittamiselle on todella vähän kysyntää. Sen takia se tehdään aina yhtenä työvaiheena osana UX- tai web-designerin työtä. Sääli sinänsä koska sillä hyvä kirjoitustaito ei välttämättä ole jokaisen suunnittelijan vahvuus. Mutta usein juuri microcopy tai ux-kirjoitus voi vaikuttaa kokemukseen merkittävästi tai voi olla se ratkaiseva tekijä, joka nostaa vaikka verkkokauppasi konversiota.
Myös tässä postauksessa oli pari kuvaa, joissa esimerkkinä käytin tunnistettavia palveluita, joiden microcopyä kommentoin. Ehkä kuva oli tässäkin aiheessa se mikä veti puoleensa huomiota. Myös aihe on erittäin harvinainen eli erityisesti verkostossani olevat suunnittelijat kävivät ahkerasti tykkäämässä tästä postauksesta.
Aiheeseen liittyvät kirjoitukset Good Side blogissa:
5. eniten huomiota saanut postaus eli Persoonat 👥
Impressions: 7199
Unique Views: 4037
Tykkäykset: 33
Kommentit: 24
➡️ Postaus: https://lnkd.in/dDN35Hjg
Ei tämäkään mitään jokasuunnittelijan hommaa
Vähän myös kiistelty aihe. Usein käyttäjäpersoonat luodaan väärin tai tätä työkalua käytetään väärässä asiayhteydessä, jolloin hyöty on tasoa ”hauska meemi”. Itse asiassa tästä on paljon meemejä missä mollataan kaikenlaisten demografisin perustein luotuja persoonia. Ehkä juuri näistä syistä tämä postaus keräsi paljon lukijoita. Myös tämä työkalua on sellainen, että ken ikinä tätä käyttääkin, sopii toivoa, että tietää mitä tekee. Kunnollinen asiayhteyden tunteminen ja käyttäjäkokemus on aina hyvän muotoilun ja suunnittelun taustalla. Sen takia persoonien luominen ammattimaisin menetelmin pitää olla vakavasti otettava työkalu eikä mikään meemigeneraattori. Ehkä seuraavaksi postaan tästä aiheesta uudestaan.
Aiheeseen liittyvät kirjoitukset Good Side blogissa:
Mikki Aalto-Ylevä
040 869 8887
mikki@goodside.fi